top of page

Artrose/artritis bij de hond: Een goede maaltijd

Bijgewerkt op: 24 mei 2020

Artritis/artrose kan in één of meerdere gewrichten ontstaan. De meest voorkomende gewrichten zijn die van de heup en de elleboog. Naast deze gewrichten kan het ook zijn dat de rug wervels en de schoudergewrichten aangetast zijn. Hier zijn enkele tips voor de hoger en lager gelegen problemen.Waar ligt het probleem ?


Als jouw hond last heeft van artrose kan de kleinste beweging voor ongemak zorgen. Bijvoorbeeld tijdens het eten of drinken. Hierbij moet je hond voor een lange periode zijn nek in een gebogen positie houden. Voor een grote hond kan dit al een hele afstand zijn en zal dit druk creëren tussen de wervels en de doorlopende zenuwen.Ook het soort voeding bepaald mee over het al dan niet ontwikkelen van artrose. Als je weet dat je hond gevoelig is voor het ontwikkelen van artrose/artritis dan is het belangrijk de juiste voeding en hoeveelheid te geven. Een niet aangepaste voeding of een overvloed aan voeding of restjes zal voor overgewicht zorgen. Vetcellen zullen een ontstekingsreactie veroorzaken en zullen de gewrichtsproblemen bij je hond snel verergeren.


De kans op artrose/artritis wordt groter bij honden met overgewicht

Hoe kan je helpen ?


Een aangepaste voederbak die op hoogte kan ingesteld worden is ideaal voor je hond met artrose. Anderzijds kan dit bij elk hondenras met of zonder artrose een gemak zijn tijdens het eten/drinken. Zo kan je hond ontspannen zijn maaltijd eten zonder dat er druk op de gewrichten komt.


Wanneer je hond overgewicht heeft in combinatie met te weinig beweging dan is de belasting op de gewrichten vele malen groter dan bij een hond met een normaal gewicht. De gewrichten zullen sneller slijten en er kan artrose/artritis ontstaan. Hierdoor zal je hond pijn ondervinden tijdens het bewegen,waardoor hij minder actief is en dus meer zal aankomen. Als er geen oplossing wordt geboden dan wordt het een visuele cirkel.


Afvallen zonder de gewrichten te belasten ? Dat kan!

Een vorm van beweging waarbij je hond met overgewicht zijn pijnlijke gewrichten niet hoeft te belasten is hydrotherapie. Samen met een aangepaste voeding zal je hond gewicht verliezen op een aangename manier.

Een aangepaste voeding of supplementen kunnen helpen bij de heropbouw en ondersteuning van de gewrichten. Chondroïtine en glucosamine in de voeding zijn belangrijk voor de aanmaak van kraakbeen en bindweefsel. Ook een aantal vitamines zullen helpen bij de heropbouw en ondersteuning.


Wil je graag meer informatie over aangepaste voeding of hydrotherapie ? Neem dan gerust contact op!


419 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page