Het kan elke hond overkomen. Opeens moet er een stukje van de poot worden geamputeerd wegens medische redenen of er is tijdens de geboorte iets fout gelopen. Meestal word een volledige amputatie voorgesteld maar er kan ook een andere oplossing zijn. In dit artikel leg ik de stappen uit van amputatie tot prothese.
De amputatie is zonet gebeurd
We geven bij Bremersbos graag
pre-operatieve informatie in verband met een aankomende amputatie. Zou dit niet meer mogelijk zijn omdat het te kort dag is, dan kan je deze richtlijnen aanhouden zodat er achteraf makkelijker een prothese kan worden gemaakt.
Liefst te lang als te kort!
Er wordt zoveel mogelijk lengte behouden van de stomp
Onder het knie of elleboog gewricht geamputeerd
Zoveel mogelijk asymmetrie zodat de prothese een "houvast" heeft
Goede hechting van spieren en pezen
De revalidatie kan beginnen
Bij een volledige alsook een gedeeltelijke amputatie komt er een revalidatieproces bij kijken. Bij beiden moet er een wonde dichtgroeien wat ongeveer een 10 tal dagen inhoud. Je kan aan je dierenarts vragen voor wondzalf of honingzalf om het genezingsproces te versnellen. Ook gaat er zich wondvocht opstapelen wat met zwachtelen kan worden opgelost. Hierna wordt een periode van hydrotherapie en fysiotherapie aangewezen om verkortingen en atrofie van pezen en spieren tegen te gaan.
Het maken van de prothese
De stomp is klaar voor de maat te nemen. We nemen doormiddel van gips een afdruk van de stomp waar we een prothesekoker voor maken. Afhankelijk van een aantal factoren wordt er een type prothese gemaakt voor jouw hond.
Voordelen van een prothese t.o.v. een volledige amputatie
Minder vallen op stomp (pijnlijk)
Geen overbelasting van andere poten/rug
Betere voortbeweging
Minder kans op fantoompijnen
Minder verkortingen van pezen/spieren
...
Wil je graag meer informatie ? Kijk dan op onze site : https://www.bremersbos.be/prothesen
Comments