top of page

De gevaren van water: Secondary drowning

Bijgewerkt op: 24 mei 2020


Doordat er de laatste tijd vele hydrotherapie centra opengaan waar er vaak fun swim of recreatief zwemmen wordt aangeboden wil ik graag waarschuwen voor de mogelijke gevaren. Dit kan eveneens bij elke hydrotherapie sessie gebeuren die niet professioneel wordt begeleid.

"Verdrinken tot 2 dagen na het zwemmen"

LATE VERDRINKING (secondary drowning) wordt vaak niet herkend doordat de symptomen pas later tot uiting komen. Dit kan zelfs oplopen tot 2 dagen na het zwemmen!


Wat gebeurt er nu precies tijdens deze late verdrinking ?


De hond heeft gezwommen en op een veel later moment overlijdt hij. Dit komt doordat de hond teveel water heeft binnengekregen tijdens het spelen of zwemmen.



De boosdoener hiervan is het apporteren van speeltjes in het zwembad tijdens een sessie. Doordat de hond het speeltje wilt pakken komen er onbewust kleine hoeveelheden water in de longen. Deze kleine waterdeeltjes zorgen ervoor dat steeds meer longblaasjes zich afsluiten. Er gaat dus steeds minder zuurstof naar de hersenen en zo ontstaat er hersenschade. De hond word slomer, verliest oriëntatie en valt in slaap. Het maakt niet uit welk type water het is en ook niet de hoeveelheid.


"Professionele en gediplomeerde begeleiding is een must!"

Elk beetje water in de longen is een risico en kan al deze reactie teweeg brengen.

Het is dus heel belangrijk dat tijdens een hydrotherapie sessie, waar de hond zich voor een langere periode in het water bevind, er iemand je hond professioneel begeleid.




Een aantal symptomen zijn:


-Verlies bewustzijn

-Piepen van de stembanden tijdens het ademen

-Oncontroleerbaar urineren

-Onstabiel staan op de poten

-Overgeven

-Wazige ogen

-Blauwe kleur tandvlees



Als er symptomen optreden is het heel belangrijk deze snel op te merken en snel te handelen! Raadpleeg dan zeker tijdig je dierenarts!



2.269 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page