top of page

Een goede nachtrust bij honden met artrose/artritis : Tips & Tricks


Artritis/artrose kan in één of meerdere gewrichten ontstaan. De meest voorkomende gewrichten zijn de heupgewrichten en de ellebooggewrichten. Het is dus belangrijk om het je hond zo aangenaam mogelijk te maken tijdens de nachtrust.


"Het opstaan verloopt moeizaam en pijnlijk"

Waar ligt het probleem ?


Vele honden liggen graag bij hun baasjes in de zetel maar het in en uit de zetel verplaatsen gaat niet meer zo vlot. Als uw hond heupdysplasie heeft ontwikkeld, zal het opheffen van de achterpoten om in de zetel te geraken moeizaam en soms pijnlijk verlopen. Anderzijds zal een hond met elleboogdysplasie meer moeite hebben om uit de zetel te stappen doordat al het gewicht door de voorpoten wordt opgevangen.


Anderzijds zijn er honden die een vast plekje hebben op de grond. Dit is natuurlijk niet ideaal voor de gewrichten en zullen na een tijdje doorlig wonden vertonen. Deze gevoelige plaatsen ontlasten is dus heel belangrijk.Hoe kan je helpen ?-Je kan een kleine loopplank (helling) plaatsen zodat het hoogte verschil niet meer zo groot is en er minder druk komt op de voor en achterpoten.-Een laag salontafeltje met bovenop een antislip mat kan voor vele ook al een verschil maken. Zo wordt het hoogteverschil in 2 gedeeld en zal de druk minder groot zijn bij het landen.

Slaapt je hond op de grond of in een mand kan je eens kijken voor een orthopedisch kussen. Deze gaat de druk op de gewrichten opvangen en doorlig wonden gaan voorkomen. Ligt je hond altijd op dezelfde plaats op de grond? Leg dan op deze plaats ook het orthopedisch kussen zodat hij/zij zijn favoriete plaats niet hoeft te missen!
"Het is belangrijk om de gewrichten soepel te houden"
Artrose en artritis gaan vaak samen gepaard. Het warm houden van de gewrichten is dus belangrijk om de soepelheid te behouden. Bij oudere honden wordt het orthopedisch kussen op een warme plaats gelegd (dicht bij een verwarming) of een warmtelamp gehangen.


Indien u vragen heeft of meer informatie wenst in verband met orthopedische kussens kan u steeds contact opnemen met ons.


230 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page